Bestandsformaten uitgelegd

Binnen de bruisende wereld van design en branding spelen bestandsformaten een cruciale rol. Wanneer lever je nu een JPG, PNG, SVG of EPS bestand aan? Dit heeft vooral te maken met pixels en vectoren. Pixels zijn kleine blokjes die samen een afbeelding vormen, zoals op een tv- of computerscherm. Als je een pixelafbeelding vergroot, kan deze wazig worden. Vectoren zijn wiskundige lijnen en vormen. Je kunt een vectorafbeelding zo groot of klein maken als je wilt zonder kwaliteitsverlies. Het blijft altijd scherp. Bij Buro Bedenkt zijn we daarom groot fan van vector bestanden.

JPG voor eenvoudige foto’s

JPG of JPEG bestanden zijn perfect voor foto’s. Het comprimeert, maar met te veel compressie verlies je kwaliteit. JPG bestanden worden soms pixelig omdat ze gebruikmaken van compressie. Bij het comprimeren kan beeldkwaliteit verloren gaan, vooral als je het bestand vaak opslaat of bewerkt. Voor drukwerk en advertenties wil je de beste kwaliteit hebben. Als je een JPG gebruikt, kan de afbeelding er onscherp of korrelig uitzien. Daarom is het beter om andere formaten te gebruiken die geen kwaliteit verliezen, zoals PNG of EPS, voor drukwerk en advertenties.

PNG scherp en transparant

Voor webafbeeldingen met doorzichtige achtergronden kies je PNG. Ideaal voor webafbeeldingen of digitale logo’s waarbij achtergronden doorzichtig moeten zijn. Zo kun je bestanden zonder een witte achtergrond gebruiken voor social media, websites of presentaties.

SVG scherp en schaalbaar

SVG, of Scalable Vector Graphics, is voor logo’s en tekeningen met een transparante achtergrond die je groter of kleiner wilt maken zonder wazig te worden. Het is een vectorbestand en is dus flexibel, responsief en perfect voor bijvoorbeeld logo’s in de header van de website.

EPS voor drukwerk

EPS, een vectorformaat dat vaak wordt gebruikt in drukwerk. Het is een standaard in de designindustrie voor complexe illustraties, logo’s en graphics die behoefte hebben aan een hoge resolutie bij elke schaalgrootte. Waarbij .Ai bestanden alleen geopend kunnen worden met Adobe Illustrator zijn Encapsulated PostScript (EPS) bestanden universeel en te openen door elke drukker met elk programma.

WEBP voor snelle websites

Dit is een moderne beeldindeling ontworpen voor het web. .WEBP biedt een compacte bestandsgrootte zonder kwaliteitsverlies, wat betekent dat websites sneller laden zonder in te leveren op de beeldkwaliteit.

HEIC voor fenomenale foto’s

Geïntroduceerd door Apple, is .HEIC een formaat dat fenomenale foto’s oplevert met een fractie van de bestandsgrootte van traditionele formaten. Je krijgt prachtige beelden, maar ze nemen minder ruimte in beslag op je apparaat. Websites zijn echter nog niet klaar voor HEIC bestanden.

TIFF voor professionals

Tagged Image File Format, is .TIFF het formaat voor professionals die beeldkwaliteit boven alles stellen. Het behoudt alle details en biedt uitstekende kleurdiepte, wat het een favoriet maakt voor fotografen en grafische kunstenaars. Hoewel het bestand groter is dan sommige andere formaten, gaat er geen informatie verloren bij het opslaan, wat resulteert in kraakheldere afbeeldingen. Waarbij .Psd bestanden alleen geopend kunnen worden met Adobe Photoshop, zijn TIFF bestanden universeel en te openen met elk fotobewerkingsprogramma.

Wil je meer kennis opdoen?
Kom je er niet helemaal uit?