Een sterk merk bouwen. Dat klinkt misschien groots. Maar het begint vaak klein. Bij jezelf. In deze gids neem ik je mee in drie stappen, en mijn kijk op hoe je dat doet. Ik hoop dat het je inspireert om anders te denken. Tip: kijk er met een open blik naar. En haal eruit wat voor jou waardevol is.
Disclaimer
Een sterk merk is altijd authentiek. En dat staat soms haaks op hoe makkelijk het tegenwoordig is om je merk aan AI of ChatGPT over te laten. Ik weet dat het af en toe handig kan zijn. Maar als je er niet waakzaam voor bent, verlies je jezelf erin. En raak je gaandeweg kwijt wat jouw merk nu juist ‘eigen’ maakt. Gebruik AI dus als tool. Zodat jij tijd overhoudt. Tijd die je kunt besteden aan wat er echt toe doet. Je medewerkers, je klanten. Gewoon, oprechte verbinding. Ik geloof dat die behoefte alleen maar groter wordt. Omdat het misschien wel het enige is dat ons in de toekomst écht onderscheidt: een mens zijn.
1. Vastleggen: jouw verhaal.
Verhalen zijn er altijd al geweest. Sterke verhalen leven door. Voor een sterk merk wil je dus een verhaal dat blijft hangen. Eentje die van jou is. Authentiek dus. En eentje die je zelf ook echt begrijpt.
Niet zo’n verhaal dat een marketingbureau voor je heeft verzonnen. Een bureau dat zonder jouw input ‘wel even bedenkt wat werkt’ is wat mij betreft een red flag. Schakel alleen een bureau in dat niet anders kán dan samen met jou bouwen.
Een goed verhaal gaat niet alleen over de feiten. Zonder emotionele klik met je doelgroep zijn zij nog lang niet klaar voor de rationele kant. Dus ook al is het verleidelijk, vooral voor die rasechte ondernemers, om te lullen over wat je doet, hoe je werkt, en waarom jouw product technisch zo goed is. De basis van je verhaal ligt ergens anders. Niet bij wat je doet. Niet bij hoe je het doet. Maar bij waarom je het doet.
Twee soorten ondernemers
Hierin kom ik vaak twee typen ondernemers tegen.
De eerste zit voornamelijk op het gevoel. Hun ‘waarom’ is duidelijk. Ze zijn ergens door geraakt, hebben een duidelijke visie, en willen iets betekenen. Super mooi. Maar hier ontbreekt het vaak aan de zakelijke kant en kan het zelfs zweverig worden. Je kunt pas blijven doen waarom je iets doet, als je zorgt dat je ook gewoon geld verdient. Dus wees je ervan bewust dat je ook een merk bent. Zeker als je zzp’er of eenmanszaak bent.
Het tweede type ondernemer is juist rationeel. Zij zijn goed in het spelletje, ze snappen hoe het werkt. Maar vaak mist daar het gevoel. Waarom ze doen wat ze doen? Daar moeten ze even goed naar graven. Zij zijn vaak vakinhoudelijk ijzersterk, maar hun verhaal blijft hangen in iets als: “Al 80 jaar de beste.” Dat is nietszeggend. En veel te algemeen. Om het rationeel te houden: Verdiep je in de mensen die je helpt. Wat kenmerkt ze? Waar lopen ze tegenaan? En hoe los jij dat op jouw manier op?
En tot slot
Er is meer aanbod dan ooit. Dus ja, je ligt altijd naast anderen op de plank. Zorg dan dat je opvalt door gewoon jezelf te zijn. Veel merken raken zichzelf kwijt uit angst om achter te blijven. Ze kopiëren wat werkt bij anderen. Maar juist in deze tijd maakt dát je onzichtbaar. Eigenlijk is het heel simpel: Blijf dicht bij jezelf. Dat maakt je uniek. En geloofwaardig.
2. Vormgeven: zichtbaar maken.
Als de binnenkant klopt, kan de buitenkant gaan spreken. Zoals eerder benoemd: Je bent een merk. En een merk herken je aan een bepaalde uitstraling. Die uitstraling zit in alles wat je laat zien en horen. Denk aan je logo, huisstijl, foto’s, video’s, typografie, vormen, kleuren, en zelfs de manier waarop je spreekt.
Hier wil je dus bewust keuzes in maken en begin nooit zomaar met ontwerpen. Neem jouw verhaal als basis. Dat bepaalt welke keuzes je maakt.
Even heel plat:
– Rood: let op
– Blauw: rust
– Ronde vormen: vriendelijk
– Scherpe hoeken: krachtig
Vormgeving werkt echt psychologisch. Dus laat een bureau nooit zomaar een logo uit de mouw schudden. Laat ze iets maken dat klopt bij jouw verhaal.
Consistentie wint altijd
Een sterk merk is consistent. In alles. Als de keuzes voor vormgeving eenmaal gemaakt zijn, leg je die vast. Bij Buro Bedenkt noemen we dat een blauwdruk. Een document waarin staat hoe je eruitziet en communiceert. Van kleuren tot typografie, van vormen tot fotografie.
Dit is belangrijk omdat je meestal niet alleen werkt. Je schakelt mensen in, werkt samen met andere bureaus of freelancers. Een blauwdruk zorgt ervoor dat iedereen begrijpt wat je bedoelt. Dat het merk overal hetzelfde voelt. En dat je herkenbaarheid opbouwt. Want dat is waar het uiteindelijk om draait: Dat mensen je zien, herkennen en onthouden.
3. Verspreiden: effectief delen.
Je merk staat. Het verhaal klopt. Je uitstraling ook. Nu is het tijd om het te gaan delen. En dat slinger je niet zomaar de wereld in. Maar gericht en doordacht, met de juiste mensen. Sterke merken maken van hun doelgroep fans. En van fans ambassadeurs. Vergeet dan ook direct het idee dat delen vooral met TikTok of Instagram te maken heeft. Of dat je ‘gewoon een website nodig hebt omdat iedereen dat heeft’. Dat is niet delen. Dat is zenden en dat veroorzaakt ruis.
Het gaat er niet alleen om waar je zichtbaar bent, maar vooral hoe je zichtbaar bent. En met welk verhaal. Denk maar eens na: hoe verspreidt een goed verhaal zich?
Super basic:
1. Je weet wie je doelgroep is (en nee, dat is niet ‘iedereen’)
2. Je kiest middelen die passen bij die doelgroep
3. Je richt die middelen creatief in, op basis van jouw verhaal
4. Je raakt iemand. Diegene herkent zich in wat je zegt en voelt zich begrepen
5. Ze ervaren wat jij belooft
6. En ze vertellen dat door
Jouw doelgroep begrijpt niet alleen wat je doet en hoe, maar ook waarom. En dat maakt dat ze het graag doorgeven, versterkt met hun eigen woorden erbij. Dat is de kracht van ambassadeurschap. Zo laat je een verhaal groeien.
Ook bij deze stap is het goed om te benoemen dat je niet in de val trapt van bureau’s die roepen dat je ‘iets met TikTok moet’ omdat iedereen daar zit. Of die een website voor je bouwen zonder te snappen wie er gebruik van maakt en waarom. Alle middelen die je inzet, moeten jouw verhaal versterken. Dat is de enige functie. Een website is geen doel op zich. Anders wordt het een dure grap, die je niets oplevert.
Het klinkt logisch. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit?
Een merk dat naar mijn mening deze stappen precies volgt, is Upfront. Verdiep je er maar eens goed in. Ze weten precies waarom ze doen wat ze doen. En hebben dat vertaald naar een echt authentiek merk.
Je ziet het in alles terug. In hoe ze praten. In de keuzes die ze maken. In hoe het eruitziet. Alles is een geheel en het voelt gewoon af. Hun klanten voelen zich geen klant, maar onderdeel van het merk. Ze delen dezelfde waarden en precies daardoor groeien ze. Niet door te schreeuwen.
Maar, hoe gaat dat bij Buro Bedenkt?
Wij weten dat het bouwen van een sterk merk geen trucje is. We merken dat het echt een proces is: Doen, reflecteren en bijsturen.
Wij zijn er zelf absoluut nog niet. Maar we hebben wel een duidelijke eigen kijk op ons vak. En we worden er steeds beter in. Rafael en ik sparren er vaak over. Over hoe we het scherper kunnen neerzetten. Hoe we het beter kunnen overbrengen. En dat begint nu steeds meer te landen. Zowel bij onszelf als bij de mensen om ons heen.
Wat veel mensen misschien niet weten, is dat we het afgelopen jaar als bureau best een switch hebben gemaakt in onze manier van werken. En als ik nu terugkijk naar hoe we dat hebben gecommuniceerd, zie ik ook dat het verhaal niet altijd helder overkwam.
Laatst zei een klant die we al jaren kennen het heel treffend: “Nu je het zo vertelt, snap ik het helemaal. Maar dat haalde ik niet uit jullie mail.” (Ilse, bedankt :))
Precies dat zette ons weer aan het denken. Want dit is waarom het zo belangrijk is om elkaar écht te spreken. Het verhaal klopte voor ons gevoel. Maar het kwam niet over. Dat is leerzaam. Voor onszelf en misschien ook voor jou.
Daarom delen we al deze inzichten. Niet omdat we het beter weten. Maar omdat we zelf ook elke dag bouwen aan een sterker merk.
Wil je daar eens over sparren? Kom gewoon eens langs.