Kleurwaardes en verschillen

Binnen de bruisende wereld van design en branding spelen kleuren een cruciale rol. Maar hoe maak je het onderscheid tussen bijvoorbeeld RGB, CMYK en RAL? Wij houden van duidelijkheid en eenvoud. Daarom leggen we hieronder graag de verschillen van kleurwaardes op een begrijpelijke manier aan je uit. Duik met ons in dit betoverende kleurenspectrum en begrijp de basisprincipes.

CMYK kleuren voor drukwerk

In de drukwereld is CMYK koning. CMYK is een afkorting voor Cyaan, Magenta, Geel en Zwart. Deze kleuren mixen zich voor een breed scala aan tinten op papier. Drukwerk wordt bij ons bijna altijd in CMYK kleuren gedrukt.

RGB kleuren voor schermen

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Deze kleuren worden gebruikt op schermen, zoals bij websites en video’s. Ze mengen zich om diverse kleuren te vormen. Als je met een vergrootglas naar je tv scherm of je mobiele telefoon kijkt zie je dat alles uit rode, groene en blauwe blokjes bestaat. Voor websites en social media gebruiken wij dus RGB kleuren in onze ontwerpen, deze kleuren worden vastgelegd in HEX codes.

Hex kleuren
Hex-kleuren, vaak HEX-codes genoemd, zijn een manier om RGB kleuren te definiëren voor gebruik op het web en in digitale media. Het is een zescijferige code die bestaat uit cijfers (0-9) en letters (A-F) en wordt voorafgegaan door een hekje (#).

PMS kleuren voor uniformiteit

PMS, oftewel Pantone Matching System, is een kleurcoderingssysteem van het bedrijf Pantone. In plaats van kleuren te mengen, heeft elke PMS-kleur een unieke formule voor constante resultaten. Dit zorgt voor uniformiteit in branding, ideaal voor logo’s en marketingmaterialen waarbij nauwkeurige kleurmatch cruciaal is. Vooral de grotere bedrijven en internationals gebruiken vaak PMS kleuren omdat ze er zo zeker van kunnen zijn dat de kleur overal hetzelfde is.

RAL kleuren voor verf en industrie

RAL is een Europees kleurmatchingsysteem dat bijzonder bruikbaar is voor verf, coatings en kunststoffen. Elke RAL-kleur heeft een uniek nummer, wat betekent dat de kleur consistent en herkenbaar blijft, ongeacht waar het wordt gebruikt.

De uitdaging van kleuren omzetten

RGB kleuren omzetten naar CMYK kleuren
RGB-kleuren zijn moeilijk om te zetten naar CMYK omdat RGB kleuren gebaseerd zijn op licht en worden gebruikt voor schermen, terwijl CMYK is gebaseerd op inkt en wordt gebruikt voor drukwerk. RGB-kleuren zijn breder en helderder dan CMYK. Bij het omzetten kunnen kleuren in CMYK bleker en anders worden dan het oorspronkelijke RGB-beeld.

CMYK kleuren omzetten naar PMS kleuren
Het omzetten van CMYK-kleuren naar PMS-kleuren kan lastig zijn omdat ze gebruik maken van verschillende kleursystemen. CMYK combineert vier basiskleuren om een scala aan tinten te creëren, terwijl PMS unieke inkten gebruikt voor elke specifieke kleur. Bovendien biedt PMS speciale kleuren, zoals metallic en fluorescerend, die moeilijk na te bootsen zijn in CMYK. Daarnaast kunnen de daadwerkelijke drukresultaten verschillen door andere papiersoorten en drukkerijen, waardoor een perfecte match moeilijk te bereiken is.

CMYK kleuren omzetten naar RAL kleuren
CMYK kleuren zijn bedoeld voor drukwerk en drukmachines, terwijl RAL een bouw- en industriestandaard is voor coatings en verf. Bij het omzetten kunnen kleuren in RAL behoorlijk afwijken van de originele CMYK kleuren, dit blijft altijd een grote uitdaging.

Belangrijk om kleuren vast te leggen

Het vastleggen van je huisstijl kleuren is essentieel. Dit zorgt voor een consistente en betrouwbare uitstraling, wat helpt bij het bouwen van een herkenbaar en vertrouwd merkimago. Wanneer wij een huisstijl en een visuele identiteit ontwerpen voor een merk leggen wij daarom alles keurig vast in professioneel branding blad.

Wil je meer kennis opdoen?
Kom je er niet helemaal uit?