Welke instellingen voor e-mail moet ik gebruiken?

Om gebruik te kunnen maken van je e-mail op een PC, laptop of mobiel moet een e-mailaccount ingesteld worden. Per apparaat kan de manier om dit in te stellen verschillen. De gegevens om een e-mailaccount goed in te stellen zijn echter wel altijd hetzelfde. Welke gegevens je nodig hebt en waar je deze kunt vinden wordt hier uitgelegd.

Standaard instellingen
Bij sommige programma’s voor e-mail worden de instellingen automatisch gedetecteerd zodra je je e-mailadres en het bijbehorende wachtwoord ingevoerd hebt. Je hebt dan enkel je e-mailadres en wachtwoord nodig. Echter zijn er ook veel populaire mailprogramma’s zoals Outlook van Microsoft Office365 en Apple mail waarbij er automatisch eerst mail.domeinnaam.nl geprobeerd wordt waarna je de gegevens pas kunt aanpassen.

Werken de standaard instellingen niet? Gebruik dan de volgende gegevens:

 • Inkomende en uitgaande servernaam: mail.oxilion.nl,
 • inkomende mail type IMAP, poort 993, beveiligd met SSL/TLS,
 • Inkomende mail type POP; poort 995, beveiligd met SSL/TLS,
 • uitgaande mail type SMTP, poort 587 met STARTTLS,
 • uitgaande mail type SMTP, poort 465 met SSL/TLS voor Apple/iOS mailclients als poort 587 niet werkt.

In alle gevallen dient het wachtwoord of de authenticatie “normaal”, of “onversleuteld” te worden verzonden.

De authenticatie is vereist zodat anderen niet namens jou kunnen mailen. De versleuteling vind al plaats door de SSL/TLS verbinding.

Voor wie beschikbaar
Deze algemene instellingen werken alleen voor domeinen die:

 • De e-mail afhandelen op een van Oxilion’s shared Basic, Business of Reseller hostingservers;
 • Een geldig (IPv6 en/of IPv4) “mail.<domein>” DNS record hebben, dat ook verwijst naar het adres van diezelfde shared hostingserver.

Tevens moet de mailclient op het apparaat minimaal TLS versie 1.2 ondersteunen. Alleen TLS 1.2 en hoger is beschikbaar op deze algemene mailoplossing.

Als het niet werkt
In de meeste gevallen is het bovenstaande voldoende. Echter kan het zijn dat bepaalde ondersteuning ontbreekt. In dat geval is de rest van deze pagina voor jou van belang. Lees daarom verder als het instellen van je e-mail niet werkt met de bovenstaande gegevens.

Type mail account
In je e-mailprogramma kun je je account toevoegen als een IMAP-account. In sommige e-mailprogramma’s wil dit nog wel eens achter een “Overige accounts” of “Internet e-mail account” menu verborgen zitten. Er is ook een keuze om POP te gebruiken, echter raden wij het gebruik van IMAP aan zodat e-mail altijd op de server blijft staan en veiliger is, mocht onverhoopt je computer, telefoon of tablet stuk gaan.

Poort Instellingen
E-mail protocollen maken verbinding op een poort van onze servers. De standaardpoorten zullen bij ons werken.

Voor de inkomende e-mail:

 • IMAP-poort beveiligd (met SSL/TLS): 993
 • IMAP-poort onbeveiligd: 143

Voor de uitgaande e-mail:

 • SMTP-poort Beveiligd met TLS (StartTLS): 587
 • SMTP-poort onbeveiligd: 587
Wil je meer kennis opdoen?
Kom je er niet helemaal uit?