fbpx

Waarom WordPress updaten belangrijk is

Je hebt een WordPress website en de site loopt lekker en alles gaat zoals het moet. Waarom moet je dan toch elke keer je website updaten, kan dat niet gewoon 1 of 2 keer per jaar, dat scheelt toch veel uren aan onderhoud per jaar.

Het antwoord is dat het updaten van een WordPress website enorm belangrijk is en in dit blog bericht leggen we uit waarom.

1. Beveiliging
Vroeger wanneer je een mac OS van Apple gebruiker was, dan had je geen virusscan nodig. Verreweg het grootste gedeelte van de wereld gebruikte namelijk Microsoft computers met Windows, dus macOS was niet interessant voor hackers. Naar verloop van tijd veranderde dit natuurlijk, hoe populairder Apple werd, hoe meer malware en virussen er werden gemaakt voor de apparaten.

Voor WordPress geldt eigenlijk hetzelfde. Inmiddels draait meer dan 30% van de websites in de wereld op WordPress. Door deze grote meerderheid is het content management systeem (CMS) ook direct aantrekkelijk voor hackers met slechte bedoelingen. Hackers verzinnen steeds nieuwe manieren om in te breken en om sites te hacken. Vervolgens stelen ze gegevens, installeren ze malware, virussen, ransomware, verwijzen ze naar andere urls of proberen ze de server over te nemen.

Om deze hacks tegen te gaan is WordPress constant in ontwikkeling en brengt het zeer regelmatig nieuwe updates uit. Daarbij vermelden zij tevens direct de kwetsbaarheden van de vorige versie, wat ze hebben gewijzigd en welke gaten in de beveiliging ze hebben gefixed. Outdated websites, die niet regelmatig worden geüpdatet bevatten deze gaten en kwetsbaarheden nog steeds en kunnen dus makkelijk gekraakt worden. De verhalen dat het WordPress CMS onveilig is om te gebruiken worden dan ook vooral de wereld in geholpen omdat een groot deel van de wereld de updates niet op tijd uitvoert. Alleen zonder updates is WordPress minder veilig dan andere CMS systemen. Experts geven zelfs aan dat wanneer je WordPress regelmatig updatet en goede extra beveiligingsplugins gebruikt, de site zelfs veiliger is dan sites van vele andere content management systemen.

Het is overigens wel van groot belang dat je naast de core updates van WordPress ook de WordPress plugins, widgets en thema’s regelmatig updatet. Eigenlijk om dezelfde redenen.

2. Prestaties
Hoe meer gebruikers WordPress krijgt, des te meer aandacht er is voor de snelheid en andere prestaties van het CMS. Naast bugs fixes bevatten updates ook regelmatig tools waardoor de prestaties van het systeem verbeteren. De database wordt efficiënter, front- en back-end caching zorgt voor meer snelheid en meer technische verbeteringen. Ook het design wijzigt af en toe, met als laatste voorbeeld de introductie van de Gutenberg editor.

Hetzelfde verhaal geldt overigens ook voor WordPress plugins, widgets en thema’s. Door updates blijven plugins en thema’s snel en goed werken.

3. Bugs fixes
Programmeren en code schrijven is mensenwerk, en waar mensen werken, daar worden fouten gemaakt, of bugs, zoals de programmeurs ze noemen. Bugs zijn niet altijd voor alle gebruikers merkbaar, maar kunnen wel heel vervelend zijn. Wanneer een functie van WordPress, een thema of een plugin niet werkt door een bug kan dat zeer frustrerend zijn. WordPress zelf, of de maker van de plugin of het thema krijgt dit vervolgens te horen door middel van klachten of support tickets en verhelpt het probleem. Er wordt een update uitgebracht zodat zij er zeker van zijn dat anderen dit probleem niet gaan ervaren. Zo bevat elke update weer een tal van oplossingen voor kleine en grote problemen.

4. Compabiliteit
Makers van thema’s plugins zijn verantwoordelijk voor de compatibiliteit van de plugins met het WordPress CMS. Zoals eerder vermeldt brengt WordPress echter regelmatig updates uit. Dit moet ook wel want maandelijks komen er nieuwe smartphones, tablets, notebooks en computers op de markt. Voor deze nieuwe hardware wordt vervolgens nieuwe software ontwikkeld en WordPress moet ervoor zorgen dat het systeem goed werkt op veelgebruikte browsers zoals Google Chrome, Safari, Firefox, Opera en Internet Explorer. Zowel qua techniek als qua design kan er veel veranderen.

Voor elke WordPress update moeten vervolgens de plugins en de thema’s getest worden op de compatibiliteit met de vernieuwde software. Wanneer de plugin of het thema is getest en oké is bevonden, wordt dit aangegeven op de websites waar gebruikers ze kunnen downloaden. Het gebruik van een plugin in combinatie met een versie van WordPress die “niet getest” is op compatibiliteit, zoals de WordPress ontwikkelaars dat noemen, kan zorgen voor ernstige problemen.

Daarom is het aan te raden om plugins en thema’s te gebruiken die wereldwijd duizenden keren zijn gedownload en vaak worden bijgewerkt en updates uitbrengen. Dit zijn vaak niet de gratis plugins ontwikkeld “op zolderkamers”, maar plugins van professionals waarbij je betaald voor een licentie om de plugin te gebruiken, updates uit te voeren en waarmee je recht hebt op support.

Conclusie
Kortom, houd je WordPress website altijd up to date!
Wij hosten onze websites bij Savvii uit Nijmegen. Savvii is dé managed WordPress hosting provider van Europa. Ze zijn in 2013 gestart als eerste gespecialiseerde WordPress hosting partij in Europa. Momenteel helpen ze honderden klanten, hosten ze duizenden sites en zijn ze met een team van meer dan 20 professionals. Savvii ontlast ons op het gebied van updates, backups, php, instellingen en de beveiliging van de server. De experts van Savvii optimaliseren de websites van de klanten van Buro Bedenkt en dragen zorg voor de updates van plugins, themes, functionaliteiten en WordPress zelf.

Daarnaast maakt Buro Bedenkt geen gebruik van gratis, onveilige plugins, templates en themes die nauwelijks geüpdatet worden. Buro Bedenkt betaalt voor licenties en het gebruik van professionele en veilige plugins van betrouwbare partijen.

Bekroon jouw werk met onze creaties.

Maak online een afspraak

Hoe kunnen wij je bereiken?*
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu
Open Whatsapp
1
Wat mogen wij voor jou bedenken?
Wat mogen wij voor jou bedenken?