De kerstcommercials van 2020 Lidl dist Aldi en de rest

Toen Sinterklaas op 9 november in Zwalk aanmeerde met zijn pakjesboot was een gedeelte van het land allang in de kerstsferen. Tuincentra openden hetzelfde weekend hun kerstafdeling en Intratuin vestigingen begonnen met heuse kerstshows. Niets voor niets, want ze verkopen dit jaar meer kerstversiering dan ooit (zoek maar eens op #hijstaat op Facebook). En hoewel we in ons landje (nog) geen Thanksgiving vieren is ook Black Friday niet meer weg te denken. Ook de Black Friday (en Singles day & Cyber Monday) gekte begon al vroeg in november, sommige ketens doopten het gewoon om tot Black November, een Black Week of Pre-pre-Black Friday sale. Op deze wijze kunnen ze de postdiensten wat ontzien, zodat de pakketjes niet allemaal op dezelfde dagen worden besteld. De veramerikanisering in Nederland is dus zeer duidelijk te merken. Denk alleen maar eens aan alle Halloween uitingen eind oktober. Dat was er 5 jaar terug ook nog niet.

Maar goed, terug naar kerst. Bij kerst denk je natuurlijk direct aan de kerstman, kerstbomen, sneeuw, familie, All you need is love, Sky radio, de Top2000 en Coca-Cola. De kerstcommercials (en lelijke kersttruien) zijn echter een Britse traditie. Vroeger was het Britse warenhuis John Lewis dan ook de enige met een jaarlijkse gevoelige kerstcommercial. Toch doet het Amerikaanse Coca-Cola ook al een tijdje mee met de bekende ‘Holidays are coming’ Coca-Cola trucks. Waar zou de Postcodeloterij dat idee van die rode (Amerikaanse) truck met die verlichting toch van hebben?

Tegenwoordig heeft ook elke (Nederlandse) supermarkt een kerstcommercial, deze komen bij ons pas op TV zodra de goedheiligman de deur uit is. De Britse tak van de Lidl pakt het dit jaar anders aan, met een eerlijke reclame voor de kerst. Als je vervolgens de kerstcommercials van Aldi, Disney, Coca-Cola, John Lewis en McDonalds bekijkt, worden ze allemaal een beetje gedist, vooral de wortel van concurrent Aldi. Ook die van Zondag met Lubach is net iets anders dan de rest.

Bij Buro Bedenkt houden we de trends in marketingland in de gaten. Bekijk hieronder een verzameling van de meest bijzondere kerstcommercials van 2020:

Lidl kerstcommercial 2020

Aldi kerstcommercial 2020

Zondag met Lubach kerstcommercial 2020

Disney kerstcommercial 2020

McDonalds (NL) kerstcommercial 2020

McDonalds (UK) kerstcommercial 2020

Coca-Cola kerstcommercial 2020

John Lewis kerstcommercial 2020

LEGO kerstcommercial 2020

Amazon kerstcommercial 2020

Woodie’s kerstcommercial 2020

Een nieuw logo voor alle automerken
Biertje van Buro Bedenkt